Ekonomi

Konsumentverket - privatekonomi

En stabil privatekonomi mår vi alla bra av. Att veta att inkomsterna räcker till utgifterna och att det helst blir litet pengar över är en trygghet. Men det är förvånansvärt lätt att hamna i en besvärlig ekonomisk situation. Arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa. Ett litet misstag, förbiseende eller en feltolkning av paragrafer kan leda till att du blir av med sjukpenning eller arbetslöshetsersättning.
Här finns länkar till sidor som kan vara till hjälp för dig som redan hamnat i en besvärlig situation men som också är värdefulla för dig som vill lära dig att planera din ekonomi och att förebygga ekonomiskt obestånd.

När ekonomin kärvar gäller det att agera snabbt. Gör en budget och gå igenom dina utgifter. Stryk allt som inte är absolut nödvändigt. Har du lån och får svårt att betala så ta omgående kontakt med banken. Begär att få uppskov eller en ändrad amorteringsplan. Samma sak gäller räkningar som du inte kan betala. Kom överens om en avbetalningsplan. Hör av dig snabbt innan påminnelser och krav kommer. Se också över var du handlar. Det kan vara stora skillnader i pris på samma vara i olika affärer. Gå igenom dina kostnader för telefon, mobiltelefon, bredband, försäkringar och el. Se om du kan sänka kostnaderna genom att byta leverantör.

Du kan få akut ekonomisk hjälp av din församling. Många fackförbund har en fond som medlemmarna kan få stöd ifrån.

 

Finansinspektionen - privatekonomi

Kronofogden - skuldsanering

Skatteverket
Fösäkringskassan
Min pension
Arbetsförmedlingen
Allmänna reklamationsnämnden
Pensionstorget
Spara i fonder
Spara i aktier
Spara i bank - JAK medlemsbank

Fattiga riddare - föreningen för överskuldsatta

Insolvens - riksföreningen för överskuldsatta

Metroartikel om privatekonomi sidan 21-32

Fonder att söka pengar ur
Sök här och hitta stipendier!
Familjeslanten - ideell förening
Leva billigt
Omstartlån
BlueStep - bostadslån